Moderne mobiliteitsoplossingen

Files verminderen? Reistijd verkorten? Menigeen is er nog altijd van overtuigd dat het uitbreiden van het wegennet dé oplossing is voor dergelijke vraagstukken. Ook grote kanshebbers voor het aanstaande kabinet denken er zo over. Echter, eigentijdse mobiliteitsproblemen kennen wel degelijk ook moderne oplossingen.

Infrastructuur is belangrijk voor een land. Voor de economie is het noodzakelijk dat mainports efficiënt te bereiken zijn. Dat ons wegennet up-to-date is, is dan ook logisch. Tegelijkertijd is het niet per se het enige antwoord voor mensen die bijvoorbeeld dagelijks op en neer pendelen tussen hun huis en werk. Om fileleed en reistijd te verminderen, is er tegenwoordig uit veel meer oplossingen te putten. Een aantal voorbeelden.

– Spoorvervoerders als NS gaan van start met de proef Spitsmijden. Reizigers met een trajectkaart die de spits mijden, ontvangen als beloning een wekelijkse reductie die kan oplopen tot € 35. De grote piek wordt hiermee ontlast, reizigers hebben een financieel voordeel en kunnen van hun reistijd werktijd maken. Belangrijk aspect om de proef met vlag en wimpel te laten slagen, is de medewerking van de werkgever. Als hij niet akkoord gaat met flexibele werktijden en/of Het Nieuwe Werken houdt het op. Een integrale benadering waarbij zowel werkgevers als werknemers positief gestimuleerd worden hun mobiliteit onder de loep te nemen is dan ook het meest effectief.

– Steeds meer mensen maken gebruik van de mobility card. Of te wel een kaart in te zetten voor een heel scala aan vervoersmiddelen: trein, poolauto, taxi, OV-fiets, P+R parkeren, tanken en huurauto. Het summum van vrijheid. De ene keer een enkel vervoersmiddel, de keer erop – omdat je naar een andere werklocatie moet, of omdat het regent – een combinatie van middelen. Net hoe het de zakelijke reiziger uitkomt. Door flexibiliteit aan te brengen, worden vervoersmiddelen die anders niet zo snel gebruikt zouden worden weer herontdekt. Met een ontlasting van het wegennetwerk als gevolg.

– De elektrische fiets is hot! PON, onder meer bekend als importeur van diverse automerken, noemde bij de overname van Gazelle een jaar geleden de elektrische fietsen zelfs de parel uit het overnamepakket. Door de omslag in het denken over mobiliteit en de toegenomen aandacht voor duurzaamheid, is de auto niet langer de enige optie, zo is de terechte gedachte.

Vrijheid blijheid
Mobiliteit staat synoniem voor vrijheid. Laten we die vrijheidsmogelijkheden dan ook optimaal benutten. Door buiten de gebaande kaders te denken en verder te kijken dan het kilometers asfalt, door juist nieuwe, innovatieve oplossingen aan te moedigen en te stimuleren. En door duurzaam te denken. Vanuit werkgeverskant, maar ook de overheid. Laat het nieuwe kabinet zien dat het de huidige maatschappij snapt en steunt?


Directeur Moneypenny en Cloudworkers

 

Door Direct ICT
Op 18 september 2012
Blog

Meer inspiratie

Oprichters Moneypenny delen 22 jaar ervaring in boek: Hybride wérkt
23 september 2022 In de media

Oprichters Moneypenny delen 22 jaar ervaring in boek: Hybride wérkt

Persbericht Moneypenny – Amsterdam, 23 september 2022 Vanaf vandaag is het boek Hybride wérkt… Lees verder
Moneypenny nieuwsbrief
22 september 2022 Nieuwsbrief

Nieuwsbrief september

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
Belangen in balans bij hybride werken - Moneypenny bite
21 september 2022 Blog

Moneypenny-bite ‘Belangen in balans bij hybride werken’

Gedurende de coronacrisis heeft werkend Nederland noodgedwongen kennisgemaakt met thuiswerken. Een… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!