I, Robot?

De meesten van ons kunnen zich bijna niet meer herinneren hoe er werd gewerkt vóór het computertijdperk. Het tijdperk waar typemachines, faxen en ordners nog de dienst uitmaakten. En dan te bedenken dat vóór die tools hun intrede deden we nóg handmatiger te werk gingen. Maar bedenk ook, de techniek van nu is over enkele decennia een lachertje.

Een presentatie van trendwatcher Jan Creemers die ik onlangs bijwoonde, maakte dat maar weer eens al te goed duidelijk. Neem nou robots. Zoals het er nu uit ziet, zal het nog wel even duren voordat die ons kunnen assisteren bij fysiek werk. Waar ze wel steeds beter in worden, is het algemene denkwerk van mensen over te nemen. Berekeningen, maar ook administratieve taken kunnen prima, en veel efficiënter en nauwkeuriger, door robots alias computers.

Het toekomstbeeld volgens Jan Creemers? Mensen van vlees en bloed zullen ofwel alleen nog meer ingezet worden voor fysieke werkzaamheden, dat veelal door lager opgeleiden wordt gedaan. Ofwel heel ‘intelligent’ werk dat voor rekening komt van zeer hoog opgeleide mensen. Alles wat het werk dat daar tussenin zit zal op den duur verdwijnen.

Paspoortafhandeling
Dat is nogal een toekomstbeeld. Vooral bij organisaties waar veel sprake is van routinematige, administratieve handelingen is de impact fors. Zoals bij de overheid. Denk aan baliewerk, bijvoorbeeld bij burgerzaken. Nu zit er nog een persoon bij wie je een paspoort aanvraagt, maar straks gebeurt alles automatisch.

Omgangsvormen veranderen
De gevolgen hiervan zijn niet alleen zichtbaar binnen de gemeentehuizen en andere overheidsinstanties. Het heeft juist invloed op de maatschappij in zijn algemeenheid. Banen zullen verdwijnen, omgangsvormen zullen drastisch veranderen, de wetgeving zal anders ingericht moeten worden. En zo zijn er nog legio voorbeelden te bedenken.

Sociale functie
Veranderingen zijn nodig voor vooruitgang. Ik zal dan ook de laatste zijn die wars is van veranderingen. Te meer ook, omdat veranderingen, vooral grote, geleidelijk aan worden doorgevoerd. Zo is het gegaan met het typemachine, de eerste computer en het internet. En zo zal het nu ook gaan.

Tegelijkertijd ben ik, als voorvechter van het benutten van al het arbeidskapitaal, reuze benieuwd hoe arbeid eruit gaat zien. De juiste mensen (of robots) op de juiste plekken is uiteindelijk goed voor de economie in zijn geheel. Wat echter nog wel eens wordt vergeten, is dat werken een bredere functie heeft voor het individu. Neem het sociale component. Gaat efficiëntie het daarvan winnen?


Marianne Sturman
Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op rePublic.nl

Door Advice
Op 20 juni 2012
Blog

Tags

robots

Meer inspiratie

Moneypenny-nieuwsbrief
26 januari 2023 Nieuwsbrief

Nieuwsbrief januari

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
interview-met-bonnie-virtueel-social-media-assistent-moneypenny
24 januari 2023 Testimonials

Interview met Virtueel Assistent Bonnie

“Als social media virtual assistant werk ik via Moneypenny voor verschillende opdrachtgevers. Dit… Lees verder
blog-post-moneypenny
17 januari 2023 Blog

Hybride werken – instrument in een krappe arbeidsmarkt

In een krappe arbeidsmarkt is het uiteraard van groot belang om in te spelen op de wensen van… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!