Het Nieuwe Werken & Het Nieuwe Moederen

Het omgaan met werk kan interessante overeenkomsten vertonen met het omgaan met het gezin. Als werkende moeder die zich met Het Nieuwe Werken bezighoudt, dringt deze vergelijking zich wel eens aan mij op. Neem nu iets fundamenteels als vertrouwen. Het vertrouwen dat je al dan niet aan elkaar geeft – binnen de structuur van het werk of het gezin – is veelbepalend: voor de onderlinge relatie, voor de zelfstandigheid van mensen en voor hun zelfvertrouwen.

Vroeger…

Het valt mij geregeld op dat veel moeders hun kinderen niet durven loslaten. Ze durven de kinderen niet te vertrouwen. ‘Vroeger’ (toen ik een jaar of 8 was) was het heel normaal dat mijn jongere broertje en ik alleen naar school fietsten en tussen de middag onze eigen boterhammen smeerden. Mijn moeder belde dan even vanaf haar werk om te vragen of het allemaal goed ging.

Controlfreaks

Dat is echt een verschil met nu. Toen mijn zoon 8 was en van mij alleen naar school mocht fietsen, omdat hij zelf aangaf dat hij dat wilde, kreeg ik veel commentaar van andere moeders.

Laatst hoorde ik van een moeder die haar dochter met andere meisjes mee liet fietsen naar een sportclub, dat zij haar dochter bespied had, om te kijken of ze wel netjes fietste. (Ze was toevallig in de buurt, zei ze.) Wat bleek: de meiden reden met z’n drieën naast elkaar. Nu mag het meisje niet meer met de andere meisjes meefietsen. Dat waren maar twee voorbeelden. Ik heb de indruk dat veel ouders waar het hun kinderen betreft echte controlfreaks zijn. Het lijkt erop dat veel ouders hun kinderen weinig verantwoordelijkheid durven geven. Ze vertrouwen de kinderen niet, ze zitten er bovenop.

Ouderschapsstijl

Dit soort oudergedrag doet mij denken aan de managers van het ‘oude’ werken. Geen vertrouwen hebben in je medewerkers. Je bemoeien met het hoe en niet met het wat. En wat ik mij ernstig afvraag, is hoe deze generatie kinderen ooit zal kunnen opgroeien tot mensen die verantwoordelijkheid durven of kunnen nemen. Hoe zullen zij later als medewerkers zijn? Ik pleit voor een andere ouderschapsstijl, waarbij we kinderen leren wat het is om verantwoordelijkheid te krijgen en te nemen, Het Nieuwe Moederen eigenlijk…

Marianne Sturman

Door Direct ICT
Op 18 mei 2011
Blog

Meer inspiratie

Zorgeloos op vakantie met een Virtueel Assistent van Moneypenny
22 juni 2022 Blog

Een Virtual Assistant zorgt ervoor dat jij zorgeloos op vakantie kunt

Waar ga jij deze zomer vakantie vieren? En wil je wel óf niet bereikbaar blijven voor personeel… Lees verder
Interview met Sandra Virtueel Assistent van Moneypenny. Zij werkt remote vanuit Portugal
20 juni 2022 Testimonials

Interview met virtueel assistent Sandra

“Mijn werk als Virtueel Assistent heeft het mogelijk gemaakt dat ik recent naar Portugal ben… Lees verder
Virtueel assistent Maartje werkt slimmer met Briantoss
1 juni 2022 Blog

Slimmer werken met Braintoss

Slimmer werken; Iets waar wij binnen Moneypenny veel waarde aan hechten. We durven wel te beweren… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!