Het Nieuwe Werken & Het Nieuwe Moederen

Het omgaan met werk kan interessante overeenkomsten vertonen met het omgaan met het gezin. Als werkende moeder die zich met Het Nieuwe Werken bezighoudt, dringt deze vergelijking zich wel eens aan mij op. Neem nu iets fundamenteels als vertrouwen. Het vertrouwen dat je al dan niet aan elkaar geeft – binnen de structuur van het werk of het gezin – is veelbepalend: voor de onderlinge relatie, voor de zelfstandigheid van mensen en voor hun zelfvertrouwen.

Vroeger…

Het valt mij geregeld op dat veel moeders hun kinderen niet durven loslaten. Ze durven de kinderen niet te vertrouwen. ‘Vroeger’ (toen ik een jaar of 8 was) was het heel normaal dat mijn jongere broertje en ik alleen naar school fietsten en tussen de middag onze eigen boterhammen smeerden. Mijn moeder belde dan even vanaf haar werk om te vragen of het allemaal goed ging.

Controlfreaks

Dat is echt een verschil met nu. Toen mijn zoon 8 was en van mij alleen naar school mocht fietsen, omdat hij zelf aangaf dat hij dat wilde, kreeg ik veel commentaar van andere moeders.

Laatst hoorde ik van een moeder die haar dochter met andere meisjes mee liet fietsen naar een sportclub, dat zij haar dochter bespied had, om te kijken of ze wel netjes fietste. (Ze was toevallig in de buurt, zei ze.) Wat bleek: de meiden reden met z’n drieën naast elkaar. Nu mag het meisje niet meer met de andere meisjes meefietsen. Dat waren maar twee voorbeelden. Ik heb de indruk dat veel ouders waar het hun kinderen betreft echte controlfreaks zijn. Het lijkt erop dat veel ouders hun kinderen weinig verantwoordelijkheid durven geven. Ze vertrouwen de kinderen niet, ze zitten er bovenop.

Ouderschapsstijl

Dit soort oudergedrag doet mij denken aan de managers van het ‘oude’ werken. Geen vertrouwen hebben in je medewerkers. Je bemoeien met het hoe en niet met het wat. En wat ik mij ernstig afvraag, is hoe deze generatie kinderen ooit zal kunnen opgroeien tot mensen die verantwoordelijkheid durven of kunnen nemen. Hoe zullen zij later als medewerkers zijn? Ik pleit voor een andere ouderschapsstijl, waarbij we kinderen leren wat het is om verantwoordelijkheid te krijgen en te nemen, Het Nieuwe Moederen eigenlijk…

Marianne Sturman

Door Direct ICT
Op 18 mei 2011
Blog

Meer inspiratie

Oprichters Moneypenny delen 22 jaar ervaring in boek: Hybride wérkt
23 september 2022 In de media

Oprichters Moneypenny delen 22 jaar ervaring in boek: Hybride wérkt

Persbericht Moneypenny – Amsterdam, 23 september 2022 Vanaf vandaag is het boek Hybride wérkt… Lees verder
Moneypenny nieuwsbrief
22 september 2022 Nieuwsbrief

Nieuwsbrief september

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
Belangen in balans bij hybride werken - Moneypenny bite
21 september 2022 Blog

Moneypenny-bite ‘Belangen in balans bij hybride werken’

Gedurende de coronacrisis heeft werkend Nederland noodgedwongen kennisgemaakt met thuiswerken. Een… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!