Einde aan het collectief

Werkend Nederland houdt van de collectieve aanpak. Een standaard kantooruitrusting en gelijke arbeidsovereenkomsten voor iedereen, veelal keurig netjes vastgelegd. Netjes ja, maar hopeloos ouderwets ook! Met het flexibele werken, wordt er namelijk veel meer volgens de individuele wensen en behoeftes gewerkt. Wat daarbij voor de een geldt, hoeft voor de ander niet op te gaan. Daarom: stem de arbeidsinvulling af op de persoon in plaats van het collectief.

Laptop of desktop 
Plaats- en tijdonafhankelijk werken is maatwerk. Een traditioneel collectief inkoopbeleid is niet langer de beste aanpak. Is het wel nodig om voor het hele bedrijf smart phones en laptops aan te schaffen? Weliswaar reuze handig voor iemand die veelal vanuit huis werkt, maar een stuk minder interessant voor de op kantoor zittende collega. Bring Your Own Device, onder meer ingevoerd bij OVER-gemeenten, is een passender aanpak waarbij het eindresultaat centraal staat. Hierbij heeft elke werknemer een budget waarmee hij de vrijheid heeft hard- en software naar zijn keuze aan te schaffen.

Gedateerde arbeidsovereenkomsten
Nog veel meer in het hart van de collectieve besluiten, en daarmee een stuk complexer dan bovenstaand voorbeeld, zijn arbeidsovereenkomsten en bijbehorende regelgevingen. De meeste overeenkomsten zijn, in relatie met Het Nieuwe Werken (HNW), gedateerd te noemen. Zo is het nonsens om werktijden vast te leggen. En hoe om te gaan met kwesties als vakantiedagen, ziekte en overuren? Hoe deze te formuleren in de context van plaats- en tijdonafhankelijk werken? En hoe hier in de praktijk – waar grenzen tussen werk en privé vervagen – mee om te gaan? De crux zit ‘m vooral in het feit dat de traditionele arbeidsovereenkomsten veelal niet gebaseerd zijn op output, zoals dat bij de ‘spelregels’ van HNW wel het geval is.

Collectief het collectief beëindigen
HNW betekent het nemen van eigen verantwoordelijk. Het is dan nogal tegenstrijdig alle werknemers én over een kam te scheren én hen collectief te vertellen hoe te moeten werken. De focus zou meer moeten komen te liggen op het geven van eigen verantwoordelijkheid. Niet in de vorm van gemoderniseerde collectieve arbeidsovereenkomsten, maar juist in de vorm van op maat gemaakte individuele afspraken waarbij resultaten het uitgangspunt zijn.

___
Marianne Sturman
Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op Nu.nl

Door Direct ICT
Op 2 december 2011
Blog

Meer inspiratie

16 september 2021 Testimonials

Interview met Virtuele Assistent Kim – “Als je wat wilt, moet je het nu doen!”

Voor ons laatste interview legden wij contact met Portugal want onze VA Kim werkt vanuit dit… Lees verder
6 september 2021 In de media

Utrecht moedigt thuiswerken ook ná corona aan

Goedopweg geeft samen met Moneypenny Utrechtse organisaties kosteloze ondersteuning om thuiswerken… Lees verder
1 september 2021 Blog

Slimmer werken – Trello

Slimmer werken Iets waar wij binnen Moneypenny veel waarde aan hechten We durven wel te beweren… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!