Een Lenteakkoord maakt nog geen zomer… of toch wel?

Wow! Net als ongetwijfeld vele ondernemers met mij was ik blij verrast met het Lenteakkoord. Het is dus toch mogelijk dat politici snel tot zaken kunnen komen. Als er maar keiharde deadlines zijn. Nietwaar? Na betere bestudering van de hoofdlijnen lijken er toch meer donkere wolken boven dit akkoord te hangen dan aanvankelijk gedacht. Voor het eerst in mijn 12-jarige ondernemerscarrière maak ik me zorgen over de impact van politieke beslissingen op mijn bedrijfsvoering.

Diverse punten uit het akkoord hebben flinke consequenties voor ondernemers. Ik denk daarbij aan de verplichting om zes maanden WW-uitkering te betalen na ontslag van een medewerker. En ook het terugdraaien van de onbelaste vergoeding op woon-werkverkeer is een forse maatregel. Voor de werknemer, maar net zo goed ook voor de werkgever die hier op eniger wijze voor zal moeten opdraaien.

‘Ieder nadeel heb z’n voordeel’
Hoe impactvol ook, het ziet er naar uit dat we het ermee moeten doen. Gelukkig zijn ondernemers creatief, dus die weten wel een oplossing te bedenken voor de problemen waar ze tegenaan lopen. Zo realiseer ik me dat de herintroductie van de belasting op het woon-werkverkeer, waarschijnlijk geheel onbedoeld, een enorm stimulerende maatregel voor Het Nieuwe Werken is.

Minimale reisafstand
Om de financiële gevolgen zo minimaal mogelijk te houden, zal de werknemer zijn woon-werkverkeer binnen de perken moeten houden. Dichter bij het werk gaan wonen is een oplossing. En zou in theorie een boost betekenen voor de huidige woningmarkt. Minder drastisch en zeker zo efficiënt is, u raadt het al, door thuis te gaan werken! Het interessante daarbij is dat voor zakelijke kilometers de vergoeding wel onbelast blijft.

Dus, de werknemer kan lekker in een smart work centre of in de kroeg gaan werken en toch zijn onbelaste kilometervergoeding binnenhalen. Of was dat nou net niet de bedoeling?? Voor de treinreizigers is er overigens ook een kostenbesparende oplossing te bedenken en die ook nog eens naadloos aansluit in het plaatje van Het Nieuwe Werken: de dag op kantoor later beginnen om na negen uur te kunnen reizen om zo van het daluurtarief gebruik te maken.

Compenseren
Werkgevers zijn nu aan de bal. Koppen zij ‘m in het goal van Het Nieuwe Werken of zullen zij overgaan tot het compenseren van de vermindering van de reiskosten? Ondernemers zijn zoals gezegd creatief, maar ondernemers letten ook op de kleintjes. Het zal mij daarom niet verbazen als zelfs de meest fervente tegenstander van Het Nieuwe Werken nu niet langzaamaan overstag gaat.

Misschien dat met het Lenteakkoord de zomer toch gaat komen…


Marianne Sturman
Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op Nu.nl

Door Direct ICT
Op 31 mei 2012
Blog

Meer inspiratie

Zorgeloos op vakantie met een Virtueel Assistent van Moneypenny
22 juni 2022 Blog

Een Virtual Assistant zorgt ervoor dat jij zorgeloos op vakantie kunt

Waar ga jij deze zomer vakantie vieren? En wil je wel óf niet bereikbaar blijven voor personeel… Lees verder
Interview met Sandra Virtueel Assistent van Moneypenny. Zij werkt remote vanuit Portugal
20 juni 2022 Testimonials

Interview met virtueel assistent Sandra

“Mijn werk als Virtueel Assistent heeft het mogelijk gemaakt dat ik recent naar Portugal ben… Lees verder
Virtueel assistent Maartje werkt slimmer met Briantoss
1 juni 2022 Blog

Slimmer werken met Braintoss

Slimmer werken; Iets waar wij binnen Moneypenny veel waarde aan hechten. We durven wel te beweren… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!