Een diepe buiging voor de ‘traditionele’ overheid

Na heel wat jaren op de loonlijst te hebben gestaan van grote organisaties, ben ik bekend met veel van de eigenschappen die hieraan inherent zijn. Vergaderen, veel vergaderen en lange, lááánge lijntjes. Inmiddels ben ik volledig gewend geraakt aan het snelle schakelen, juist weer kenmerkend voor het MKB. En ben ik tegelijkertijd ook blij dat ik, nu in de hoedanigheid van opdrachtnemer, nog steeds met grote organisaties – profit en non-profit – te maken heb. Juist zij verdienen bewondering als het gaat om het invoeren van veranderingstrajecten als Het Nieuwe Werken.

Grote organisaties, betekent veelal veel functielagen. Handig toch? Weet je precies hoeveel stappen je nog moet zetten om aan te schuiven bij Raad van Bestuurvergaderingen. Om te willen vergaderen, is het echter niet nodig al deze stappen te doorlopen. Vergaderd wordt er namelijk binnen élke laag. Te wijten aan een ‘angstcultuur’ die indirect en vaak zonder ervan bewust te zijn, is verweven binnen de organisatie.

Allen voor een
Vooral bij organisaties waar processen en procedures heilig zijn, zoals bij de overheid en financiële instellingen, zie je dit. Fouten maken is uit den boze en/of slecht voor je carrière. Als er dus keuzes moeten worden gemaakt of beslissingen worden genomen, is het wel van belang dat uit de notulen blijkt dat de gekozen richting tijdens de vergadering zorgvuldig was afgestemd. Dit maakt het nemen van eigen verantwoordelijkheid moeilijk, met als gevolg dat de buitenwacht de organisatie ziet als inflexibel en bureaucratisch. De basiscultuur staat dan ook ver af van Het Nieuwe Werken waar het juist draait om het nemen van verantwoordelijkheden die ten goede komen aan het serviceniveau.

Alle lof
Heel makkelijk zou ik, als ‘dynamische, innovatieve MKB’er’, dergelijke organisaties kunnen neersabelen. Ze zouden log en traditioneel zijn. Ouderwets en verre van dynamisch. Maar gezien waar deze organisaties vandaan komen, heb ik extra veel respect voor het feit dat juist zij met HNW bezig zijn! Door om zich heen te kijken, de blik naar buiten te hebben, zien zij in dat het anders kan én durven zij die stap ook daadwerkelijk te zetten. Zij durven te tornen aan de cultuur die zich kort door de bocht kenmerkt als ‘command and control’ en deze om te buigen naar een cultuur van ‘eigen verantwoordelijkheid en vertrouwen’.

Bij mijn opdrachtgevers resulteert dit in prachtige situaties, waarbij leidinggevenden ontdekken dat ‘hun’ werknemers veel meer zelf kunnen dan zij ooit voor mogelijk hadden gehouden. En merken ze wat dat met henzelf doet. Managers die trots zijn op hun team en niet bang om de ‘macht’ te verliezen mits ze uit het juiste hout zijn gesneden. En gelukkig zijn er daar heel veel van.

En dus, een welgemeende buiging richting grote organisaties als de overheid. Dat mag ook wel eens!


Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op re.Public

 

Door Advice
Op 17 augustus 2012
Blog

Meer inspiratie

Susan Smulders geeft een preview van het boek Hybride Wérkt op managementboek.nl
7 februari 2023 In de media

Hybride wérkt – Nieuwe werkvormen in de praktijk

Is hybride werken al volledig ingebed in je organisatie? En zijn er geen zorgen over verbinding,… Lees verder
Moneypenny-nieuwsbrief
26 januari 2023 Nieuwsbrief

Nieuwsbrief januari

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
interview-met-bonnie-virtueel-social-media-assistent-moneypenny
24 januari 2023 Testimonials

Interview met Virtueel Assistent Bonnie

“Als social media virtual assistant werk ik via Moneypenny voor verschillende opdrachtgevers. Dit… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!