Een 50-plusser? Graag!

Zo veel mogelijk mensen moeten aan het werk, willen we onze oude dag in de toekomst kunnen financieren. Werknemers moeten langer gaan werken en meer gaan werken. Omdat de toenemende arbeidskrapte een punt van zorg is, zullen werkgevers juist nu moeten openstaan voor oplossingen die zij tot dusver – bewust of op de automatische piloot – afwijzen. Een van die oplossingen is een combinatie met potentie: Het Nieuwe Werken en 50-plussers.

 Te oud om te schrijven?

Sinds 2002 werken wij al samen met Marijke, vertaalster en talenwonder, inmiddels 57 jaar oud. Zij heeft voor Moneypenny uiteenlopende thuiswerkopdrachten voor onze klanten uitgevoerd, zoals het corrigeren van brieven voor een energiebedrijf en het afhandelen van vragen en klachten voor een internationale hotelketen. Op dit moment doet ze vanuit huis vertaalwerk voor een van onze opdrachtgevers. Onlangs werden wij benaderd door een klant die een thuiswerker zocht om voor een vakblad research te doen via internet en daar korte artikelen over te schrijven. In onze ogen de perfecte opdracht voor Marijke. Niet alleen heeft zij een vlotte pen, maar het vakgebied van deze opdrachtgever is ook een van haar hobby’s. De eerste reactie van de klant: ‘Te oud!’

Is leeftijd echt relevant?

De 50-plussers die bij Moneypenny staan ingeschreven willen heel graag aan het werk. Voor ons maakt hun leeftijd niet uit, wij beoordelen medewerkers op de kwaliteit van hun werk. Dat zijn we gewend, het is voor ons een vanzelfsprekendheid van Het Nieuwe Werken. Maar er zijn werkgevers die direct al struikelen over de leeftijd, nog voordat zij ook maar iets hebben gezien van de kwaliteit die de ervaren 50-plusser met zich meebrengt. Een gemiste kans. Bedrijven doen er goed aan zich serieus af te vragen of leeftijd echt een relevant aannamecriterium is bij openstaande functies. Er zal een wereld voor ze opengaan.

Strikken met Het Nieuwe Werken

Veel 50-plussers werken graag volgens Het Nieuwe Werken. Niet voor niets is maar liefst 16 procent van onze 8.000 kandidaten 50+. De werkbereidheid in deze levensfase is bijzonder groot, mits dat kan worden gecombineerd met bijvoorbeeld hobby’s, tijd voor de kleinkinderen, en in veel gevallen ook mantelzorg. Het Nieuwe Werken is daarmee de sleutel voor bedrijven tot het vinden en binden van deze groep werknemers.

Ouder is niet duurder

Maar dan staan de kosten nog in de weg. Oudere werknemers zijn toch duurder? Als je kijkt naar de integrale kosten zijn oudere werknemers meestal niet duurder dan jongere, ondanks de salarisverschillen die er doorgaans zijn. 50-plussers zijn in de praktijk minder geneigd tot job hoppen, want dat hebben ze in een eerdere fase van hun carrière al gedaan. Bij oudere werknemers kun je daarom uitgaan van minder verloop en dus een betere borging van de kennis binnen de organisatie. En dat bespaart je veel tijd en kosten voor werven, opleiden en inwerken. Dat geeft toch een andere kijk op de kosten van jongere werknemers. En als je het goed regelt, voegt de combinatie met HNW daar nog een mooie besparing op werkplekken aan toe.

50-plussers zijn dus bijzonder interessant voor bedrijven, die zich als de markt krapper wordt zich zullen realiseren dat ze oudere medewerkers meer dan ooit nodig hebben. En als zij deze medewerkers weten te binden met een flexibel HNW-arrangement, dan is dat één grote zorg minder.

Marianne Sturman

Dit artikel is ook gepubliceerd op Het Nieuwe Werken Blog

Door Advice
Op 1 juni 2011
Blog

Meer inspiratie

Moneypenny-nieuwsbrief
26 januari 2023 Nieuwsbrief

Nieuwsbrief januari

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
interview-met-bonnie-virtueel-social-media-assistent-moneypenny
24 januari 2023 Testimonials

Interview met Virtueel Assistent Bonnie

“Als social media virtual assistant werk ik via Moneypenny voor verschillende opdrachtgevers. Dit… Lees verder
blog-post-moneypenny
17 januari 2023 Blog

Hybride werken – instrument in een krappe arbeidsmarkt

In een krappe arbeidsmarkt is het uiteraard van groot belang om in te spelen op de wensen van… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!