Creatief met thuiswerken

Tegenwoordig hoor je te zeggen dat Het Nieuwe Werken niet om thuiswerken gaat. Waar het bij HNW omgaat, is vertrouwen, verbinden, loslaten, de mensen ‘in hun kracht zetten’, aldus self appointed experts. Bent u al afgehaakt? En toch – ik moet u waarschuwen – komt vroeg of laat bij de invoering van HWN het thuiswerkspook om de hoek kijken.

Nederlanders zijn nogal van het alles of niets model zijn, oftewel, we denken vooral zwart-wit. Dus is menig ondernemer bang dat als hij zijn mensen een vinger geeft m.b.t. thuiswerken, ze al gauw de hele hand nemen. En als álle medewerkers opeens thuis gaan werken, hoe kunnen ze dan nog meetings inplannen? Daarbij, wat doen die medewerkers eigenlijk als ze thuiswerken? Werken ze überhaupt wel?

Vrijwillig thuis overwerken
Een van mijn klanten, een taxatiebureau, heeft een slimme oplossing gevonden om het thuiswerken gefaseerd en gecontroleerd in te voeren. In dit geval gaat het om backoffice medewerkers die verwerkende taken uitvoeren. Daar zijn op bepaalde momenten in het jaar flinke pieken waardoor de dossiers zich opstapelen. Op dergelijke momenten lukt het de afdeling niet om de achterstanden tijdig weg te werken met als gevolg dat het serviceniveau niet wordt behaald.

De afdelingsmanager heeft hiervoor een creatieve oplossing bedacht. Hij vroeg zijn medewerkers, geheel vrijwillig, een stapel dossiers mee naar huis te nemen om die, in hun eigen tijd, weg te werken. In ruil daarvoor zouden de medewerkers geen extra salaris ontvangen, maar wel een vrije middag. Onderdeel van de deal was dat de manager zelf de dossiers uitreikte aan de betreffende medewerkers. Het aantal werd geteld en er werd een strakke deadline afgesproken wanneer het werk af moest zijn.

Binnen die kaders kregen de medewerkers de volledige vrijheid om te bepalen wanneer ze de dossiers afhandelden. En wat bleek: het thuiswerken bleek een enorme stimulans. De medewerkers hadden thuis een hogere productiviteit dan op kantoor en kregen het werk ruim voor de afgesproken deadline én met de beoogde kwaliteit af. In no time waren de achterstanden weggewerkt.

Laat de creatief in u los
De moraal van dit verhaal: output sturing en thuiswerken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je een goede manier kunt vinden om medewerkers op hun prestaties af te rekenen en zelf inzicht hebt in wat er gerealiseerd wordt, kan thuiswerken een heel interessante manier zijn om werk slimmer en (kosten)effectiever te organiseren. Daarbij is het aan de ondernemer of manager hoe ver daarin te gaan. En in één keer alles loslaten is absoluut niet nodig, wees gewoon creatief en dan komt het met dat thuiswerken ook wel goed.


Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op BriskMagazine.nl

Door Direct ICT
Op 13 juni 2013
Blog

Meer inspiratie

Zorgeloos op vakantie met een Virtueel Assistent van Moneypenny
22 juni 2022 Blog

Een Virtual Assistant zorgt ervoor dat jij zorgeloos op vakantie kunt

Waar ga jij deze zomer vakantie vieren? En wil je wel óf niet bereikbaar blijven voor personeel… Lees verder
Interview met Sandra Virtueel Assistent van Moneypenny. Zij werkt remote vanuit Portugal
20 juni 2022 Testimonials

Interview met virtueel assistent Sandra

“Mijn werk als Virtueel Assistent heeft het mogelijk gemaakt dat ik recent naar Portugal ben… Lees verder
Virtueel assistent Maartje werkt slimmer met Briantoss
1 juni 2022 Blog

Slimmer werken met Braintoss

Slimmer werken; Iets waar wij binnen Moneypenny veel waarde aan hechten. We durven wel te beweren… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!