Creatief met Het Nieuwe Werken

In omgevingen waar té veel vanuit hogerhand is vastgelegd, kan dit een belemmering vormen voor de creativiteit in brede zin. Dit is in landen met bepaalde politieke regimes het geval, zelfs bij bepaalde opvoedingsmethodes, maar ook in het bedrijfsleven. Te veel do’s & dont’s maken murw. Betekent Het Nieuwe Werken, waarbij aansturen op output key is, een inperking op creativiteit op de werkvloer?

Creativiteit is een groot goed. Ook in het bedrijfsleven waar het op het hoogste niveau leidt tot innovaties. En op lager niveau, in onze dagelijkse praktijk, waar het zorgt voor oplossingsgericht en pro-actief denken. Kortom, creativiteit leidt tot vooruitgang.

HNW maakt passief
Prangende vraag is hoe het in de toekomst is gesteld met onze vooruitgang. Want in hoeverre laat Het Nieuwe Werken ruimte over voor creativiteit, zo was de vraag van een ondernemer die ik laatst sprak. Als groot voorstander van HNW én creativiteit vond ik het een interessante vraag om wat langer bij stil te staan. Zou mijn stokpaardje een dergelijke negatieve bijwerking hebben?

Alleen is ook maar alleen
Zijn redenering was dat als mensen meer thuiswerken, zij niet meer door anderen gestimuleerd worden in het generen van ideeën. Alhoewel onderzoeken hiernaar dit nog nooit hebben uitgewezen, kon ik zijn logica volgen. Zonder prikkeling is het moeilijk uit een bestaande gedachtegang te stappen en blijf je in bestaande patronen denken.

Maar dan enkel in situaties waarbij iemand alleen maar vanuit huis werkt én daarbij ook nog eens geen gebruik maakt van alle sociale communicatietools. Laten we niet vergeten dat die ook een boost voor de geest kunnen zijn. Of het nu gaat om een interessante conference call of filmpjes op YouTube.

Flow
Maar goed, als werken vanuit huis wordt afgewisseld met aanwezigheid op kantoor zal dit zeker geen beperking zijn van de creatieve geest. Misschien kan ik zelfs zeggen: integendeel! Zo las ik een onderzoek van Pascale Peters, Universitair Hoofddocent Radboud Universiteit Nijmegen, waarin zij aangeeft dat thuiswerken in combinatie met vanuit kantoor zorgt voor een flow waardoor professionals beter kunnen reflecteren.

Door op zekere momenten fysieke afstand te nemen van collega’s en klanten, zijn ongewenste werkonderbrekingen te voorkomen. Met als gevolg meer tijd, rust en ruimte voor reflectie die nodig is om informatie te verwerken en te kunnen concentreren op complexe taken. En meer ruimte dus voor de geest om vrij te denken. Met dus een positief effect op innovatiekracht en creativiteit.

Spontaan
Daarbij, ontstaan de beste ideeën niet op de meest onverwachte momenten? Midden in de nacht, op de wc of onder douche. Een optelsom van prikkels die zijn opgedaan, verder garen in onze hersenpan en op een willekeurig moment van rust tot uiting komen.

___
Marianne Sturman
Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op Nu.nl

Door Advice
Op 19 april 2012
Blog

Meer inspiratie

Moneypenny-nieuwsbrief
26 januari 2023 Nieuwsbrief

Nieuwsbrief januari

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
interview-met-bonnie-virtueel-social-media-assistent-moneypenny
24 januari 2023 Testimonials

Interview met Virtueel Assistent Bonnie

“Als social media virtual assistant werk ik via Moneypenny voor verschillende opdrachtgevers. Dit… Lees verder
blog-post-moneypenny
17 januari 2023 Blog

Hybride werken – instrument in een krappe arbeidsmarkt

In een krappe arbeidsmarkt is het uiteraard van groot belang om in te spelen op de wensen van… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!