Cloudsourcing: de massa als bedrijfsmodel

Door werk simpelweg ‘de cloud’ in te gooien, doet de massa de rest. Het verbaast me dat bedrijven de massa niet (nog) meer inzetten als verdienmodel.

Laatst stuitte ik op een Amerikaans online fotografenagentschap waarop iedereen zijn foto’s kan plaatsen. Zodra een foto wordt gekocht, ontvangt de fotograaf een vergoeding en gaat een deel van de opbrengst naar het agentschap. Die waarborgt de kwaliteit door elke foto te beoordelen, maar houdt zich verder afzijdig. Een eenvoudig voorbeeld hoe een eigentijds bedrijf zijn geld verdient.

Met Het Nieuwe Werken – waar bovenstaande ook een voorbeeld van is – kunnen veel traditionele bedrijfsprocessen van tafel worden geveegd. Momenteel is HNW nog vooral gericht op het kunnen aanbieden van een goede privé-werk balans. Een dagje thuiswerken en soms een conference call om de file te mijden. Met als bijkomend voordeel voor werkgevers, tevreden medewerkers. Maar er is veel meer uit te halen.

Ouderwets callcenter
Denk aan het service-aspect dat we met z’n allen steeds belangrijker zijn gaan vinden. Niet te spreken over de bediening? Zonder pardon een negatieve recensie op een beoordelingssite. Te maken met een slecht werkende klantenservice? In het ergste geval wordt het bedrijf erachter met de grond gelijk gemaakt door de massa met Youp voorop.

De meest voor de hand liggende oplossing líjkt het uitbreiden van de klantenservice-afdeling, om zo in ieder geval de wachttijden te verkorten. Is er wel het risico dat op rustige momenten de medewerkers niets te doen hebben en werkgevers ze liever kwijt dan rijk zijn. Is het niet beter om, met alle bestaande technologische mogelijkheden, af te stappen van het ouderwetse callcentermodel?

Thuis
Nederland kent een grote groep gekwalificeerde arbeidskrachten, elk met eigen redenen om niet aan het arbeidsproces deel te nemen: (arbeids)gehandicapten, ouderen, huisvrouwen/mannen etc. Werken in een regulier callcenter is geen optie. Vraag je echter of ze telefoontjes willen opnemen als deze zich aandienen op de momenten dat zij toch thuis zijn, blijkt de interesse enorm.

Zelf heb ik onlangs een oproep gedaan binnen mijn bestand van 8.000 kandidaten en binnen drie dagen meldden zich ruim 800 personen die bereid waren dit type telefoonwerk te doen. Oftewel, ongekende mogelijkheden voor het bedrijfsleven.

Tevreden klanten
Zorg voor een bestand van kwalitatieve mensen die inloggen wanneer zij beschikbaar zijn om vanuit huis telefoontjes te beantwoorden. Bijvoorbeeld tevreden klanten – waar dan ook ter wereld – die gemotiveerd zijn kennis over bijvoorbeeld mobiele telefonie over te dragen op momenten dat het hún uitkomt. Iemand krijgt vervolgens betaald per telefoontje dat is doorgezet. Veel telefoontjes betekenen een leuk zakcentje; geen telefoontjes, ook dan geen man overboord en gaat iemand door met waarmee hij al bezig was.

Mobiliseren
Voordelen te over voor werkgevers: een 24/7 bereikbare klantenservice, een einde aan het voortdurend schuiven en inroosteren van mensen, bezuinigen op kantoorruimte en werknemers die betaald krijgen voor diensten die daadwerkelijk zijn geleverd. En geen zorgen, managers, ook kwaliteitscontrole blijft mogelijk met steekproeven.

Het gaat allemaal om het mobiliseren van álle beschikbare arbeidskrachten. Arbeidskrachten die anders misschien wel helemaal niet zouden werken. Wacht maar af, dit is nog maar het begin.

Marianne Sturman
Directeur Moneypenny

Dit artikel is ook gepubliceerd op Nuzakelijk.nl

Door Direct ICT
Op 11 juli 2011
Blog

Meer inspiratie

Moneypenny nieuwsbrief
23 juni 2022 Nieuwsbrief

Nieuwsbrief juni

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
Zorgeloos op vakantie met een Virtueel Assistent van Moneypenny
22 juni 2022 Blog

Een Virtual Assistant zorgt ervoor dat jij zorgeloos op vakantie kunt

Waar ga jij deze zomer vakantie vieren? En wil je wel óf niet bereikbaar blijven voor personeel… Lees verder
Interview met Sandra Virtueel Assistent van Moneypenny. Zij werkt remote vanuit Portugal
20 juni 2022 Testimonials

Interview met virtueel assistent Sandra

“Mijn werk als Virtueel Assistent heeft het mogelijk gemaakt dat ik recent naar Portugal ben… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!