Calimero op de Amsterdamse Zuidas

MKB’ers, corporates en overheid denken nog veel in termen van ‘hullie’ en ‘zullie’. Terwijl ze vaak meer overeenkomsten (kunnen) hebben dan ze denken. Het Nieuwe Werken bijvoorbeeld. Voor MKB’ers de zoveelste modegril waar corporates en overheid druk mee zijn. Echter, deze ‘slimmere’ (lees: goedkopere en effectievere) manier van werken is wel degelijk ook interessant voor het MKB. Zo doen er zich aantrekkelijke mogelijkheden voor op het gebied van huisvesting.

Neem mijn eigen situatie als voorbeeld. Door de digitalisering is mijn onderneming gereduceerd tot letterlijk 4 kasten, met daarin zaken als extra VoIP-telefoontoestellen, oud briefpapier en de laatste 2 jaar administratie (van voor de digitaliseringsslag), en een paar mooie bureaus. Doordat wij gewend zijn kennis en informatie op afstand te delen, hebben mijn vijf collega’s en ik met een handjevol ZZP-ers die op min of meer vaste basis voor onze organisatie werken, letterlijk geen kantoor nodig hebben om met elkaar te kunnen werken en samenwerken.

Theoretisch zouden we kunnen volstaan met onze thuiskantoren en al dan niet wisselende plekken voor face2face ontmoetingen met elkaar, onze klanten en de flexkrachten die voor onze klanten aan het werk zijn. Toch kiezen we voor een kantoor. Maar wel eentje die ons wat oplevert. En wel op de Amsterdamse Zuidas!

Kantoor houden aan de Zuidas
Ja, u leest het goed, het ‘kloppende hart van zakelijk Nederland’ met de hoogste vierkante meter prijs van Nederland. Overal, ook op de Zuidas is er leegstand en dus ontstaan er innovatieve concepten met een interessant prijskaartje. Concepten die zijn geënt op principes van Het Nieuwe Werken als minder behoefte aan kantoorruimte en flexibele werkplekken. Het concept op de Zuidas heeft een grote loungeachtige benedenverdieping waar huurders gebruik van kunnen maken. Met Wi-Fi en allerlei zitjes en hoekjes om klanten te ontvangen, maar ook om met eigen collega’s te vergaderen.

Het aantrekkelijke van dit concept (de credits zijn voor Spaces) is dat door deze grote, open ruimte je als huurder niet om de andere huurders heen kan, als je dat al zou willen. Oftewel, de ideale voedingsbodem om potentiële klanten of leveranciers te ontmoeten. Dit in combinatie met units vanaf 20m2 die voor eigen gebruik te huur zijn op de bovengelegen verdiepingen, zorgt ervoor dat het bedrijf tegen relatief lage kosten op een voor ons superlocatie is gevestigd.

Zeker, niet voor iedere ondernemer is het even nuttig om op de Zuidas te zitten. De moraal van het verhaal is echter dat kantoorkeuze flexibeler en betaalbaarder is geworden. Door de leegstand in combinatie met de digitalisering en flexibilisering van het werk wat andere eisen aan kantoorruimtes met zich meebrengt. En waar juist ook de kleinere MKB’ers hun voordeel mee kunnen doen.


Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op BriskMagazine.nl

Door Advice
Op 13 mei 2013
Blog

Meer inspiratie

Moneypenny-nieuwsbrief
26 januari 2023 Nieuwsbrief

Nieuwsbrief januari

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
interview-met-bonnie-virtueel-social-media-assistent-moneypenny
24 januari 2023 Testimonials

Interview met Virtueel Assistent Bonnie

“Als social media virtual assistant werk ik via Moneypenny voor verschillende opdrachtgevers. Dit… Lees verder
blog-post-moneypenny
17 januari 2023 Blog

Hybride werken – instrument in een krappe arbeidsmarkt

In een krappe arbeidsmarkt is het uiteraard van groot belang om in te spelen op de wensen van… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!