ZZP’ers aan de fixed fees

ZZP’ers in de zakelijke dienstverlening vertegenwoordigen Het Nieuwe Werken in optima forma. Denken ze… Maar is dat eigenlijk wel zo?

door 22/3/2012 1 reactie

Voor zichzelf werkende professionals als tekstschrijvers, communicatieadviseurs en juridische consultants zien zichzelf als dé vernieuwers op de arbeidsmarkt. Ze lachen om hun collega’s in vaste dienst die zich om 9 uur moeten ‘melden’ en tegen half 6 het pand weer ‘mogen’ verlaten. En halen hun neus op bij het zien van al het werkvolk dat de grijze kantoorblokken ingaat, terwijl zij zelf de dag beginnen met hun laptop en caffè latte in een hippe koffietent.

Hoog factuurtje
Maar achter de ik-heb-oog-voor-het-nieuwe-Ik schuilt ook de traditionele ‘Ik’ bij veel van ZZP’ers. Die vooral de kop opsteekt als het gaat om financiële afspraken. Nog altijd geven veel een-pitters de voorkeur aan het oude vertrouwde uurtje-factuurtje. En dan nog het liefste een hoog factuurtje voor dat uurtje, maar dat verder terzijde.

Fixed fees
Als er iets haaks op Het Nieuwe Werken staat, is het dát wel. Want draait het bij HNW niet allemaal op het resultaat, de output. Waarom werkt de nieuw werkende ZZP’er niet uitsluitend met een fixed fee, is de grote vraag. Het dwingt beide partijen na te denken over de gewenste doelen en output waaraan duidelijke ‘deliverables’ én fees kunnen worden gekoppeld.

Dit komt niet alleen de effectiviteit van het project te goede, maar ook de samenwerking. Van beide kanten is het zo helder wat de verwachtingen zijn en bij mee- of tegenvallers kan daar doeltreffend over gesproken worden.

Marketing tool
Een vast kostenplaatje dat vooraf duidelijk is en inzichtelijk maakt wat daaronder valt, is pas dé manier om jezelf als ZZP’er te onderscheiden van degenen in loondienst. Want, zeg nou zelf, flexibel werken dat doen we, zelfstandig of niet, toch ondertussen allemaal al?

___
Marianne Sturman
Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op Nu.nl

 • TAGS:  
 • CATEGORIE:  Maatschappij, wetgeving & overheid
 • 1 reactie

  Avatar

  Tjeerd Langstraat

  maart 22nd, 2012 at 15:58

  Bijzonder stukje Marianne, vooral omdat ik me er nogal over verbaas. Je zegt bijvoorbeeld: “(…) schuilt ook de traditionele ‘Ik’ bij veel van ZZP’ers.”

  Dat lijkt me nogal logisch, dat ZZP-ers aan zichzelf denken. Het zijn klein-zelfstandigen die een inkomen moeten genereren, die op kleine schaal een bedrijf runnen. Dat is geen filantropisch werk, dat is een commerciële bezigheid.

  Je opmerking “En dan nog het liefste een hoog factuurtje voor dat uurtje, maar dat verder terzijde.” schiet me eerlijk gezegd een beetje in het verkeerde keelgat. Het lijkt me dat een ZZP-er vooraf met zijn/haar klant heeft afgesproken wat het uurtarief is. Als de klant dit tarief te hoog vindt moet ‘ie niet akkoord gaan of beter onderhandelen. Bovendien laat je blijken nogal vooringenomen te zijn wat betreft de tarieven die worden gehanteerd.

  Daarnaast is het zo dat de uurtarieven die freelancers aan Moneypenny kunnen doorrekenen minimaal zijn en verre van hoog. Integendeel. Je opmerking is dan ook geen praktijkvoorbeeld vanbinnen Moneypenny.

  Uurtje-factuurtje of een fixed fee zijn beiden opties die je met een opdrachtgever kunt bespreken. Het een is niet beter dan het andere. Een vast kostenplaatje dat vooraf inzichtelijk maakt wat een project gaat kosten en hoe lang het gaat duren klinkt ideaal. Het is alleen niet iets wat op elk project van toepassing is. En ook hier bewijzen diverse projecten binnen Moneypenny zelf ook dat een fixed fee totaal niet zou werken.

  Overigens nog los van het feit dat bij Moneypenny uurtarieven of fixed fee’s niet bespreekbaar zijn.

  Reageren

  (verplicht)