‘Is thuiswerken echt productiever dan op kantoor werken?’

Moneypenny Directeur Marianne Sturman is thuiswerkexpert en beantwoordt in de rubriek Raad & Daad van FD Persoonlijk Magazine vragen en dilemma’s over thuiswerken. In deze aflevering: Wilco* (55), werkzaam bij een adviesbureau, gaat af en toe weer naar kantoor en merkt dat zijn kantoordagen minder productief zijn dan zijn thuiswerkdagen. ‘Is dat werkelijk zo of is het een kwestie van “schijn bedriegt”?’

Op 17 april 2021
In de media

Je staat in je ervaring niet alleen, Wilco. Veel kantoorwerkers merken dat ze thuis meer gedaan krijgen dan op kantoor. Daar komt bij dat ze thuis meer virtuele vergaderingen in een dag weten te stoppen, doordat er geen reistijd is en videocalls vaak korter zijn dan fysieke gesprekken. Ben je weer eens op kantoor, dan is het contrast des te groter. Het hangen bij de koffieautomaat en het even bij elkaar binnenlopen blijken opeens veel tijd op te slokken.

Dus ja, de individuele productiviteit van kantoorwerkers gaat zeker omhoog wanneer mensen op afstand werken. Daar staat tegenover dat deze hogere productiviteit misschien niet opweegt tegen zaken die lijden onder thuiswerken: sociale cohesie, creativiteit en innovatie.Het is goed als bedrijven daar oog voor houden.

Wat betreft de hogere productiviteit die op afstand werken met zich meebrengt, is er nog meer winst te behalen. Naast de ‘concentratietaken’ zijn er de taken met een sterk repeterend karakter. Denk aan het inboeken van facturen, het afhandelen van telefoontjes en het invoeren van gegevens. Medewerkers die dit soort werkzaamheden uitvoeren, doen dit vooral individueel en vergaderen relatief weinig. Waarom zou je die verplichten naar kantoor te komen? Juist voor bijvoorbeeld werk in een callcenter kan het handig zijn mensen korte shifts te laten draaien. En dat kan alleen maar efficiënt als dat vanuit huis gebeurt. Want dan is er geen reistijd.

Ook hoger in de organisatie zou het goed zijn als thuiswerken een serieuze optie blijft, zelfs of juist wanneer de deuren van kantoren weer wijd openstaan. Parttimers willen vaak hun uren uitbreiden als ze deels vanuit huis kunnen werken. Hierdoor hoeft er niet gezocht te worden naar een nieuwe collega, wat tijd en geld bespaart. Verder zijn kenniswerkers sneller gevonden als je over de landsgrenzen heen kunt kijken zonder dat iemand daarvoor hoeft te verhuizen. En wat te denken van de inzet van mensen die minder mobiel zijn vanwege een fysieke beperking, maar wel de juiste kennis en expertise hebben voor een functie? Door thuiswerken structureel mogelijk te maken, kun je ook deze mensen aan je binden. Mensen met arbeidspotentieel dat anders onbenut zou blijven. Over winst gesproken!

* Wilco’s volledige naam is bekend bij de redactie.

Wil je ook raad bij een probleem of dilemma?

Mail naar persoonlijk@fd.nl o.v.v. Raad & Daad en vermeld je naam en functie. De vragen kunnen anoniem worden geplaatst. De aangesloten specialisten geven advies voor carrière, personal finance en ondernemen.

FD Persoonlijk

Dit artikel komt uit FD Persoonlijk van 17 april 2021, het weekendmagazine van het FD.

Meer uit onze kennisbank

Marianne Sturman interview bij Management Support 'Een goede virtual assistant is nog geen goede ondernemer’.
10 april 2024 In de media

Management Support: Interview met Marianne Sturman over de rol van Virtueel Assistenten

In een interview met Management Support deelt Marianne Sturman, oprichter van Moneypenny, haar… Lees verder
nieuwsbrief-moneypenny
10 april 2024 In de media

Nieuwsbrief april 2024

Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verzonden aan al onze klanten en relaties. Wil je ook op de… Lees verder
complex agendabeheer
10 april 2024 Samenwerken met je VA

Geef het gedoe van agendabeheer uit handen met EasyCal

Het plannen van afspraken lijkt vaak een eenvoudige klus, totdat je in de wirwar van agenda’s… Lees verder

Zet Moneypenny aan het werk!

Benut de energie van Moneypenny, de remote-expert.
Dan geven we ook jouw business een boost!