Het Nieuwe Werken bij de Gemeente Zwolle – interview met Anne Struik

Anne is, zoals ze zelf zegt, HR-klusser bij de Gemeente Zwolle. Ze was daar nauw betrokken bij de invoering van Het Nieuwe Werken. We hebben Anne leren kennen, omdat ze als proefkonijn heeft meegedraaid in de pilot van een van onze nieuwe trainingen over werk-privé balans: “Wat is mijn flexstijl: grip houden op grenzen.” Ava Anne als zeemeermin

door 13/2/2015 1 reactie , , ,

Vertel eens iets over Het Nieuwe Werken bij de Gemeente Zwolle
We zijn teruggegaan van 3 naar 2 kantoorpanden. Een pand is afgestoten en het andere is helemaal verbouwd volgens de principes van Het Nieuwe Werken. Bij ons betekent dat: geen eigen bureaus of kamers meer. Als je dus naar kantoor komt, kies je welke plek het beste past bij het type werk dat je gaat uitvoeren.

Mag je ook thuiswerken bij de Gemeente Zwolle?
Jazeker, je mag ook thuiswerken. Wij hebben een aantal strakke afspraken gemaakt rondom Het Nieuwe Werken. Bijvoorbeeld dat thuiswerken geen recht is (ook geen plicht, trouwens)! Met andere woorden: als er een meeting op kantoor is of iets anders belangrijks waar je bij moet zijn, dan kan je je niet verschuilen achter een ‘thuiswerkdag’.

Wat heeft Het Nieuwe Werken jullie tot nu toe opgeleverd?
Sowieso dik 400 m2 vloeroppervlak kunnen schrappen en dus veel lagere kosten! Mensen zijn blij dat ze werk en privé beter kunnen combineren. Dat hopen we terug te zien in het komende medewerkers-tevredenheidsonderzoek. Persoonlijk denk ik dat het voor werkgevers eigenlijk niet meer kan om medewerkers iedere dag te verplichten van 9-5 naar kantoor te komen. Als moderne werkgever moet je flexibiliteit aan je mensen aanbieden.

Wat is jullie volgende uitdaging met Het Nieuwe Werken?
We merken dat de meeste mensen wel gewend zijn of snel wennen aan ons nieuwe kantoor. Ik denk dat we nog wel een slag kunnen maken met ons gedrag, onze werkstijl. Elkaar aanspreken of feedback geven vinden we nog steeds lastig, dat kan beter.

Wat vond jij goed aan de training ‘Wat is mijn flexstijl: grip houden op grenzen’?
Iedereen worstelt met de balans werk-privé, het helpt niet om dat te ontkennen.  De eerste stap is om ermee om te gaan, bijvoorbeeld door een training te volgen. De opzet om dat samen met een groep te doen is me goed bevallen. Het is intensief, je kan elkaar helpen en je ‘verzuipt’ niet in je eentje. Al met al vond het erg nuttig  en heb ik er zelfs een blog over geschreven.

Lees meer over de training 'Wat is mijn flexstijl: grip houden op grenzen'?


Directeur Moneypenny en Cloudworkers

 • TAGS:  , , ,
 • CATEGORIE:  Praktijkvoorbeelden
 • 1 reactie

  Avatar

  Het Nieuwe Werken bij de Gemeente Zwolle - inte...

  augustus 13th, 2015 at 13:29

  […] Anne is, zoals ze zelf zegt, HR-klusser bij de Gemeente Zwolle. Ze was daar nauw betrokken bij de invoering van Het Nieuwe Werken. We hebben Anne leren kennen, omdat ze als proefkonijn heeft meegedraaid in de pilot van een van onze nieuwe trainingen over werk-privé balans: “Wat is mijn flexstijl: grip houden op grenzen.”Vertel eens iets over Het Nieuwe Werken bij de Gemeente ZwolleWe zijn teruggegaan van 3 naar 2 kantoorpanden. Een pand is afgestoten en het andere is helemaal verbouwd volgens de principes van Het Nieuwe Werken. Bij ons betekent dat: geen eigen bureaus of kamers meer. Als je dus naar kantoor komt, kies je welke plek het beste past bij het type werk dat je gaat uitvoeren.  […]

  Reageren

  (verplicht)