Een diepe buiging voor de ‘traditionele’ overheid

Na heel wat jaren op de loonlijst te hebben gestaan van grote organisaties, ben ik bekend met veel van de eigenschappen die hieraan inherent zijn. Vergaderen, veel vergaderen en lange, lááánge lijntjes. Inmiddels ben ik volledig gewend geraakt aan het snelle schakelen, juist weer kenmerkend voor het MKB. En ben ik tegelijkertijd ook blij dat ik, nu in de hoedanigheid van opdrachtnemer, nog steeds met grote organisaties – profit en non-profit – te maken heb. Juist zij verdienen bewondering als het gaat om het invoeren van veranderingstrajecten als Het Nieuwe Werken.

door 17/8/2012 0 reacties

Grote organisaties, betekent veelal veel functielagen. Handig toch? Weet je precies hoeveel stappen je nog moet zetten om aan te schuiven bij Raad van Bestuurvergaderingen. Om te willen vergaderen, is het echter niet nodig al deze stappen te doorlopen. Vergaderd wordt er namelijk binnen élke laag. Te wijten aan een ‘angstcultuur’ die indirect en vaak zonder ervan bewust te zijn, is verweven binnen de organisatie.

Allen voor een
Vooral bij organisaties waar processen en procedures heilig zijn, zoals bij de overheid en financiële instellingen, zie je dit. Fouten maken is uit den boze en/of slecht voor je carrière. Als er dus keuzes moeten worden gemaakt of beslissingen worden genomen, is het wel van belang dat uit de notulen blijkt dat de gekozen richting tijdens de vergadering zorgvuldig was afgestemd. Dit maakt het nemen van eigen verantwoordelijkheid moeilijk, met als gevolg dat de buitenwacht de organisatie ziet als inflexibel en bureaucratisch. De basiscultuur staat dan ook ver af van Het Nieuwe Werken waar het juist draait om het nemen van verantwoordelijkheden die ten goede komen aan het serviceniveau.

Alle lof
Heel makkelijk zou ik, als ‘dynamische, innovatieve MKB’er’, dergelijke organisaties kunnen neersabelen. Ze zouden log en traditioneel zijn. Ouderwets en verre van dynamisch. Maar gezien waar deze organisaties vandaan komen, heb ik extra veel respect voor het feit dat juist zij met HNW bezig zijn! Door om zich heen te kijken, de blik naar buiten te hebben, zien zij in dat het anders kan én durven zij die stap ook daadwerkelijk te zetten. Zij durven te tornen aan de cultuur die zich kort door de bocht kenmerkt als ‘command and control’ en deze om te buigen naar een cultuur van ‘eigen verantwoordelijkheid en vertrouwen’.

Bij mijn opdrachtgevers resulteert dit in prachtige situaties, waarbij leidinggevenden ontdekken dat ‘hun’ werknemers veel meer zelf kunnen dan zij ooit voor mogelijk hadden gehouden. En merken ze wat dat met henzelf doet. Managers die trots zijn op hun team en niet bang om de ‘macht’ te verliezen mits ze uit het juiste hout zijn gesneden. En gelukkig zijn er daar heel veel van.

En dus, een welgemeende buiging richting grote organisaties als de overheid. Dat mag ook wel eens!


Directeur Moneypenny en Cloudworkers

Dit artikel is ook gepubliceerd op re.Public

 

  • TAGS:  
  • CATEGORIE:  Maatschappij, wetgeving & overheid
  • Geen reacties

    Reageren

    (verplicht)