Training Online Vergaderen

Effectiever en efficiënter overleggen als team!

Waarom een training online vergaderen?

We vergaderen wat af in Nederland. Een gemiddelde manager zit maar liefst 40% van zijn werktijd “in overleg”. Helaas wordt maar de helft van die tijd als effectief bestede tijd ervaren! Alle reden dus om te experimenteren met nieuwe overleg vormen. Want als je je vergaderlast met 10% kunt terugdringen win je bijna 2 volle werkweken op jaarbasis.

De training online vergaderen wordt aangeboden als team training. Dat kan een afdeling zijn, een MT, maar ook een project team of een andere groep die met enige regelmaat vergadert. In de training werken we toe naar een “echte” online vergadering met het betreffende team.

Wat levert de training op?

Na de training online vergaderen kun je als team effectief online vergaderen wanneer dat nodig of handig is. Met elkaar en met anderen. In de training draait het (zeker!) niet alleen om de techniek, maar vooral om effectief vergadergedrag in een online setting. Daarbij komen overigens ook zaken aan de orde die in face-to-face vergaderingen helpen!

Voor wie is de training?

Voor teams (afdelingen, projectteams, MT’s) die online vergaderen en overleggen onderdeel willen maken van hun werkwijze om zo effectiever en efficiënter informatie te delen, samen te werken en besluiten te nemen. Om de training te kunnen volgen is het van belang dat je team de beschikking heeft over Webex of Microsoft Lync als online vergadertool. Eén account voor het team is meestal al genoeg.

Hoe is de training opgebouwd?

De training bestaat uit 4 elementen, die je met je team doorloopt.

 1. Invullen online vragenlijst
  Hierbij wordt vergadergedrag geïnvenariseerd en door de trainer voorbesproken met de leidinggevende.
 2. Training sessie: Vergadergedrag en 'knoppen'
  Tijdens een face2face sessie (1 dagdeel) met alle teamleden komen de volgende onderwerpen aan de orde: eigen vergadergedrag, 'knoppentraining' van online vergadertools Lync of Webex.
 3. Voorbereidingssessie voorzitter & verslaglegger
  Tijdens 1 online sessie van 1 uur wordt een online teamvergadering voorbereid met de voorzitter en de verslaglegger van de vergadering.
 4. Online teamvergadering
  De trainer woont een online vergadering bij van het team. De eerste 30 minuten wordt besteedt aan uitleg van online vergaderen aan de teamleden. Daarna vindt de online vergadering plaats. Tot slot wordt er geevalueerd (allen, 10 min) en is er een nabespreking met de voorzitter en de verslaglegger.

Hoeveel tijd vraagt de training van deelnemers?

Het programma heeft een doorlooptijd van 1 maand, waarin de trainingstijd minder dan 1 werkdag in beslag neemt. Een dagdeel face-to-face training op locatie, 2 x 1,5 uur online vergaderen (voor voorzitter verslaglegger) en 1 uur online voorbereiding.

Wat kost het?

In-company programma’s volgens maatwerk offerte op basis van specifieke wensen.